wiki:itka112/sajoraja
Last modified 6 years ago Last modified on 2012-02-01 13:26:43

Yleiskuvaus käyttäjästä: Matti (35-vuotias osa-aika pastori ja opettaja)
Matti on 35-vuotias perheenisä Turusta. Hän toimii paikallisen helluntaiseurakunnan osa-aikaisena pastorina sekä Iso Kirja -opiston osa-aikaisena opettajana. Hänellä on teologian tohtorin tutkinto Åbo Akademiasta. Erityisalueenaan hänellä on Vanhan testamentin heprea sekä Uuden testamentin kreikka. Lisäksi hän harrastaa lukkopainia.

A Day in the Life (tyypillinen päivä)
Matti herää yleensä 7-8 välissä, syö aamupalan ja lukaisee päivän Turun Sanomat. Jos lehteä ei ole tullut aamiaspöytään, niin päivä on melko pahasti pilalla. Aamiaisen jälkeen hän alkaa hoitamaan seurakunnan asioita tai valmistelemaan tulevaa saarnaansa tai mahdollista opetussarjaansa Isossa Kirjassa. Iltapäivällä, kun lapset tulevat koulusta/hoidosta, hän lopettaa työn teon, siirtää läppärin syrjään ja leikkii lasten kanssa samalla kun hänen vaimonsa valmistaa perheelle ruokaa. "Rutiinit ovat turvallisia", on Matti useasti tokaissut ja niinpä he syövätkin päivällisensä koko perheen kesken aina kello 17:30. Ruoan jälkeen koko perhe viettää hetken aikaa yhdessä leikkien ja keskustellen päivän tapahtumista. Illalla lasten nukkuessa Matti vielä lukee jotain teologista kirjaa ja kirjoittaa mahdollisesti muistiinpanoja ylös läppärillä. Kerran viikossa, tiistaisin, Matilla on myös lukkopaini treenit.

Work Activities (työtehtävät)
Matilla on oikeastaan kaksi työtä: pastori ja opettaja. Pastorin työssä hän tapaa paljon ihmisiä, organisoi seurakunnan tulevia tilaisuuksia sekä valmistelee omia tulevia saarnojaan. Opettajan työssään hän valmistelee opetuksia tai on opettamassa.

Household and leisure activities (koti ja vapaa-aika)
Matti osallistuu kotiaskareisiin lähinnä viemällä roskat ja tyhjentämällä tiskikoneen. Kaikki remonttihommat ja pihahommat kuitenkin aika pitkälle lankeavat Matin kontolle. Vapaa-aikaa Matilla ei hirveästi ole, mutta sen vähän hän käyttää hikoamiseen jätkien kanssa painimatolla. Lomillaan hän tykkää lähteä Saimaalle heidän mökilleen, jossa ei ole sähköä. Siellä hänen sielunsa lepää ja rauhoittuu, samalla kun hän hakkaa saunaan polttopuita.

Goals, fears and aspirations (tavoitteet, pelot, toiveet)
Matti elää elämänsä ruuhka-aikoja, mutta on toisaalta myös vahvimmillaan. Nuoruuden arkuus ja kokemattomuus on väistynyt, mutta kroppa ei ole vielä ränsistynyt ja elämäniloa löytyy vielä runsaasti. Matti pelkää lähinnä vaimonsa ja lastensa menettämistä. Hän tavoittelee perheensä elättämistä ja seurakuntansa kasvua.

Computer skills, knowledge and abilities (IT-tiedot ja taidot)
Matti kuuluu siihen ihmisryhmään, joka työssään joutuu aika paljon käyttämään tietokonetta, muttei silti ole oikein ikinä ollut sinut sen kanssa. Saarnojen ja opetustensa valmistelussa hän käyttää pitkälti tietokonetta. Tekstinkäsittelyohjelma on kovassa käytössä, samoin erilaiset Raamatun tutkimisohjelmat. Hän toivoo ohjelmilta helppokäyttöisyyttä ja häntä rasittaa niiden ainainen päivittämisen tarve. Kuuluu Facebookiin ja on myös Twitterissä.

Market size and influence (markkinakoko ja vaikutus)
Matti on tyypillinen apuKreikka-ohjelman käyttäjä. Varsinainen käyttäjäryhmä ei kuitenkaan ole ainakaan Suomessa kovin iso.

Demografic attributes (demografiset tiedot)
Asuu Turussa omakotitalossa. 2 lasta: 10-v. ja 8-v. Vaimo.

Technology attributes (IT ominaisuudet)
Matti turhautuu helposti ylimääräiseen säätämiseen tekniikan kanssa. Täten ohjelmien pitää olla yksinkertaisia ja helposti asennettavia ja käytettäviä. Jos käyttöliittymä uudistuu, sen pitää uudistua selkeästi parempaan suuntaan, muuten Matti turhautuu. Lisäksi jos ohjelmat eivät ole loogisia ja vaativat liian paljon opettelua ennen varsinaista käyttämistä, niin Matti ei käytä ohjelmia.

Technology attitudes (IT asenteet)
Matille tietokoneet (+ muu tekniikka) ovat työvälineitä ja niiden arvo on riippuvainen niillä saadusta lopputuloksesta. Matti suhtautuu kuitenkin positiivisesti nykyteknologiaan ja miettii aina uusien härveleiden mahdollisia sovelluksia seurakunta konteksiin.

Communicating (kommunikaatio)
Matti käyttää monipuolisesti nykyajan kommunikaatiovälineitä hyväkseen: facebookkia, sähköpostia, tekstiviestejä sekä puheluita. Mutta parhaimpana kommunikaationvälineenä hän edelleen pitää face-to-face -keskustelua.

International considerations (kansainvälinen aspekti)
Matti käy perheensä kanssa harvakseltaan ulkomailla. Hänellä on kuitenkin muinaisheprean ja -kreikan lisäksi sujuva ruotsin, espanjan, saksan ja englannin kielen taito.

Quotes (lainaukset)
”Rutiinit ovat turvallisia” ”Tein jo joka fighterista voodoo-nuken, lakkautin seuran, myin hammassuojat ornitologeille ja sitten huomasin, että se talviajan kanssa sekoileva imbesilli olenkin minä...tunti liian aikaisin treeneissä.” "Wikipedialle tuhahteleminen halveksivassa äänilajissa on säälittävää näennäistieteellistä snobbailua. Viva Wikipedia!"

References (viitteet)
-

Käyttöliittymä
Käyttöliittymä tehdään apuKreikka-sovellukseen, joka on apuväline Ut:n kääntämiseksi alkukielestä suomeksi. Lisäksi siihen voi kirjoittaa muistiinpanoja/omaa kommentaaria kustakin jakeesta. Edelleen siinä voi verrata jo olemassa olevia käännöksiä omaan käännökseensä sekä tarkistaa yksittäisten sanojen kaikki mahdolliset käännökset sekä niiden esiintyminen Ut:ssa. Lisäksi ohjelma tarkistaa sanojen sijamuodon oikeellisuuden.

Peruskäyttäjän tietojen perusteella käyttäliittymäsuunnittelussa on otettava huomioon seuraavia asioita:

  • Käyttöliittymän tulee olla mahdollisimman yksinkertainen ja stabiili sekä helposti lähestyttävä.
  • Toisaalta käyttöliittymä voi olla hyvinkin moderni, kunhan sillä vain saa tehtyä asiat helposti ja tehokkaasti.

Alla hahmotelma käyttöliittymästä:
http://users.jyu.fi/~sajoraja/ITKA112/apuKreikka.jpg

Uusi hahmotelma käyttöliittymästä (1.2.2012):
http://users.jyu.fi/~sajoraja/ITKA112/GUI_v1.jpg
Tehtyjä muutoksia:

  • käyttöliittymän kasvojen kohotus. Selkeämmäksi ja ammattimaisemmaksi
  • koko ohjelman toimintanappeja (tallenna, lataa, jne.) ja valikoita lisätty
  • ohjeistavaa tekstiä lisätty