wiki:itka112/leolkann
Last modified 6 years ago Last modified on 2012-01-16 11:40:30

Pages linking to itka112/leolkann:
itka112

Personas Foundation -perusdokumentti

Tekijä: Leo Kannisto ( leo.kannisto@… ), 15.1.2012

Yleiskuvaus käyttäjästä:

Ala-asteopettaja Otto von Bismarck, 38, on vanhan koulukunnan akateeminen mies, joka on löytänyt vastikään internetin salat ja tuntee sitä kautta nuorentuneensa vähintään 14 vuotta. Opettajan ammatti näkyy hänen luonteessaan, sillä kyseessä on hyvin rauhallinen ja maltillinen ihminen, joka ei hermostu vastoinkäymisten edessä. Keskituloinen ja it-taidoiltaan tyydyttävä Otto asuu avovaimonsa Eevan ja heidän Killi-kissansa kanssa rivitaloasunnossa.

A Day in the Life (tyypillinen päivä):

Otto opettaa ala-asteella historiaa viidesluokkalaisille. Tyypillinen päivä kestää klo 8-15, johon sisältyy 15 minuutin taukoja noin tunnin välein. Otto nauttii työstään, etenkin työajoista. Töidenjälkeisen vapaa-ajan täyttävät lukeminen, pubissa istuminen sekä uuden hyvän musiikin etsiminen internetistä.

Work Activities (työtehtävät):

Ala-asteen viidesluokkalaisten historianopettajana Otolla ei ole jatkuvasti opetusvastuuta, joten aukot päiväkalenterissa antavat hänelle mahdollisuuden etsiä hyvää musiikkia myös työajalla. Toisaalta Otto on myös hyvin tunnollinen työntekijä, joka on tehnyt tarvittavat valmistautumiset edellisen kerran opetussuunnitelman muuttuessa.

Household and leisure activities (koti ja vapaa-aika):

Vapaa-ajallaan Otto on intohimoinen musiikin kuuntelija, joka rakastaa kuulemansa arvioimista, etenkin vuosittaisten top-listojen mukaan. Aina kun Otto on itsekseen, hän kuuntelee musiikkia.

Goals, fears and aspirations (tavoitteet, pelot, toiveet):

Otolla on unelma tehdä musiikkiharrastuksestaan ammatti: hän haluaisi olla musiikkikriitikko. Mies kirjoitteleekin levyarvosteluja uusimmista hankinnoistaan Word-dokumentteihin. Otto pelkää menettävänsä kuulokykynsä, jolloin hän ei enää pystyisi kuulemaan musiikkia.

Computer skills, knowledge and abilities (IT-tiedot ja taidot):

Otto ei ollut nuorena miehenä kovin innostunut tekniikasta mutta on nyt vanhemmiten oppinut näkemään internetin hyödyn: tiedon määrä – ja etenkin uuden musiikin saatavuus – on vaikuttava tekijä. Hän hallitsee työssään tarvitsemansa Office-työkalut ja opettajien käyttämät verkkopohjaiset arvosana- ja opetusmateriaalijärjestelmät. Otto osaa lisäksi ostaa verkkomusiikkikauppa iTunesista levyjä ja kappaleita. Hän myös seuraa aktiivisesti lukuisia internetin musiikkijulkaisuja, kuten Pitchfork.com.

Market size and influence (markkinakoko ja vaikutus):

Otto edustaa teknisten järjestelmien kasvavia ryhmiä. Hänenkaltaisiaan on paljon, ja heille suunnattu tuote voi oikein markkinoituna aktivoida valtaosan Oton asiakassegmentistä.

Demografic attributes (demografiset tiedot):

Avoliitossa, perheeseen kuuluu kissa.

Technology attributes (IT ominaisuudet):

Otolla on melko uusi pöytäkone, jolla saa hoidettua laskut netissä, katselee mukiinmenevästi YouTube?-videoita ja tietenkin kuuntelee musiikkia Microsoft Officen perustoimintojen ohella. Paljoa muuta käyttöä ei tässä taloudessa ole koneelle mietittykään, vaikka esimerkiksi musiikinteko voisikin Ottoa kiinnostaa.

Technology attitudes (IT asenteet):

Otto on kaikkea ihmiseltä työtä vievää teknologiaa ja niin sanottuja ”turhakkeita” vastaan, mutta on varovasti kiinnostunut kaikkea hänen musiikkiharrastustaan mukavoittavista teknisistä asioista. Hänen mielestään internetin mahdollistama musiikin levitys on huikea innovaatio.

Communicating (kommunikaatio):

Otolla on Facebook-tili, jota hän ei tarkista kovin usein. Otto ja Eeva enemmänkin soittelevat tuttavilleen ja tapaavat rutiininomaisesti.

International considerations (kansainvälinen aspekti):

Otto matkaa travellaten eli majoitusmukavuuksista tinkien mahdollisimman paljon oikeaa ulkomaailmaa nähden. Hän ei ole niinkään kiinnostunut turistikohteista vaan pyrkii aina löytämään diipeimmät paikalliset mestat. Ulkomailla Otto kokee olevansa sosiaalinen ja seikkailumielinen. Tekniikalla ei ole ulkomailla juurikaan sijaa kannettavaa iPod -mp3-soitinta lukuun ottamatta.

Quotes (lainaukset):

”In the end it’s right.”

References (viitteet)

-

Varhainen käyttöliittymäsuunnittelu

http://users.jyu.fi/~leolkann/ohj2/ (kevät 2011)