wiki:itka112/josalatt

Version 2 (modified by josalatt, 6 years ago) (diff)

--

Yleiskuvaus käyttäjästä

Simo Sorvali on 64-vuotias eläkeläinen ja salametsästäjä. Eläkkeelle hän joutui 6 vuotta sitten huonon taloustilanteen takia. Tehtaalla, jossa hän oli työskennellyt koko ikänsä, jouduttiin vähentämään työntekijöitä, ja vanhempana työntekijänä Simo oli helppo lähettää eläkeputkeen. Uutta työpaikkaa Simo ei enää löytänyt, mutta päättin aloittaa salametsästyksen pari vuotta myöhemmin, koska ei ollut lainkaan tyytyväinen eläkkeensä määrään.

A Day in the Life (tyypillinen päivä)

Simolla on tapana herätä varhain, ehkä noin kuuden maissa, ja aloittaa päivä rauhallisella sanomalehden luvulla kera aamukahvin ja paahtoleipien. Aamutoimien jälkeen hän tarkastaa sähköpostinsa ("työmailit" yms), vaikkei päivään muuten mitään metsästykseen liittyvää kuuluisikaan. Ennen päivällistä hän tekee muutaman kilometrin lenkin säästä riippumatta. Välillä voi joutua metsästämään huonossakin säässä, joten siihen on hyvä tottua. Salametsästys, kuten normaalikin metsästys, on varsin jaksottaista joten tyypilliseen päivärytmiin ne eivät sinänsä kuulu. Loppupäivä kuluu yleensä harrastusten parissa, välillä hän saattaa käydä kavereidensa kanssa kapakassa parilla. Lapsiinsa hän pitää yhteyttä noin kerran pari viikossa.

Joskus Simo on myös tarkemmassa yhteydessä kollegoidensa kanssa, esimerkiksi jos hän on lähdössä ulkomaille metsästämään eläimiä, joita ei Suomesta löydy. Ostajatkin löytyvät useimmiten ulkomailta. Välillä on myös hyvä tutkia potentiaalisia metsästyksen kohteita netin avustuksella.

Work Activities (työtehtävät)

Tehtaalla Simo oli varsin normaali liukuhihnatyöntekijä. Hän teki mitä tarvitsi, mutta kokemuksensa takia oli erittäin hyvä työssään. Vanhemman koulukunnan työläisenä hän ei koskaan joutunut juuri tekemisiin tietotekniikan kanssa. Nykyään hän käy ansaintatarkoituksessa salametsästämässä silloin tällöin.

Household and leisure activities (koti ja vapaa-aika)

Simo on harrastanut pienestä pitäen metsästystä, joten salametsästykseen siirtyminen 60-vuotiaana oli helppoa. Lisäksi Simo pitää ulkoilusta, lukemisesta ja vanhojen elokuvien katselusta.

Goals, fears and aspirations (tavoitteet, pelot, toiveet)

Simo pelkää jatkuvasti, että jää kiinni salametsästyksestään. Toisaalta hän pelkää sisimmissään myös metsästämiensä lajien sukupuuttoon kuolemista. Hän on kumminkin jo niin tottunut saamansa pimeän rahan suuruuteen, ettei millään halua päästää siitä irti.

Computer skills, knowledge and abilities (IT-tiedot ja taidot)

Työssään Simo altistui hyvin vähän tietotekniikalle, siksi hänen taitonsa ovatkin varsin vähäiset. Hän tarvitsi paljon apua päästäkseen sinuiksi tietokoneiden kanssa. Siksi hän suosiikin yksinkertaisia ohjelmia. Hän kumminkin ymmärtää, että toimiensa rikollisuuden takia tärkeät tiedot on pidettävä salassa. Kaikista arimpiin asioihin hän käyttää kryptausta, vaikkei tiedäkään oikeastaan kuinka se todella toimii. Riittää, että hän osaa käyttää yksinkertaisia ohjelmia sitä varten tai ohjelmat osaavat sen itse tehdä, jos on tarvis.

Market size and influence (markkinakoko ja vaikutus)

Toimillaan Simo vaikuttaa aktiivisesti uhanalaisten eläinten kansainväliseen kauppaan, jota yritetään kitkeä.

Demografic attributes (demografiset tiedot)

Simolla oli pitkäaikainen vaimo, josta hän erosi joutuessaan eläkkeelle. Suhteessa oli ollut jo ennestään ongelmia, mutta mahdolliset tulevat taloudelliset huolet katkaisivat kamelin selän. Simolla on myös kaksi kotoa jo kauan sitten muuttanutta lasta, 39-vuotias tytär ja 26-vuotias poika. Lisäksi tyttären puolelta ovat 15- ja 13-vuotiaat pojat sekä 7-vuotias tytär lapsenlapsina. Kukaan sukulaisista ei ole tietoinen Simon salametsästyksestä.

Technology attributes (IT ominaisuudet)

Simo käyttää keskivertoa, ehkä pari vuotta vanhaa tietokonetta. Hän on hidas oppimaan, joten hän suosii yksinkertaisia ohjelmia.

Technology attitudes (IT asenteet)

Simolla ei ole erityisiä asenteita tietotekniikkaa kohtaan. Se on yksinkertaisesti helpottava tapa pitää yllä tietoja, etsiä tietoja ja olla yhteydessä ulkomaalaisiin salametsästäjäkollegoihin.

Communicating (kommunikaatio)

Simo käyttää paljon puhelinta, mutta koska iso osa salaa kaadettujen eläinten ostajista on ulkomailla, on sähköpostikin ahkerasti käytössä.

International considerations (kansainvälinen aspekti)

Salametsästyksellä ei pelkästään Suomen rajojen sisällä eläisi, joten hän on paljon yhteyksissä ulkomaihin. Lisäksi hän käy säännöllisen epäsäännöllisesti metsästämässä myös ulkomailla, tehden yhteistyötä ulkomaisten kolleegoidensa kanssa. Simolla on aina ollut hyvä kielipää, vaikkei hän olekaan työuransa aikana juuri ulkomailla käynytkään. Välillä kumminkin ulkomaisilla tehtailla jakaakseen tietotaitoansa.

Ideaa miltä ohjelma voisi näyttää:

http://img163.imageshack.us/img163/3708/itka112kuva.jpg