wiki:itka112/antmyoh
Last modified 6 years ago Last modified on 2012-02-16 23:24:31

Käyttäjäpersoona: Timppa

Aktiivinen ruokaharrastaja.

Timppa Jäntti on 45-vuotias kaupunkilaissinkku, joka pyrkii nauttimaan elämästä. Hänellä on korkeakoulututkinto, mutta aivan toiselta alalta, jolla hän nykyään toimii. Hänen työhistoriansa on muutenkin monipuolinen ja hän nauttii vaihtelusta ja uusista haasteista. Hän on toiminut muun muassa rauhanturvaajana kaksi vuotta. Vaikka nykyinen työpaikka ei olekaan palkan puolesta paras mahdollinen, on hän tyytyväinen ja tulee toimeen omasta mielestään varsin hyvin. Tärkeintä Timpalle on elämässä kuitenkin harrastukset ja ystävät.

Tyypillinen päivä

Arkipäivisin Timppa herää seitsämältä, keittää pressopannullisen kahvia ja syö aamupalan samalla kun lukee lehteä ja kuuntelee radiota. Ennen kotoa lähtöä hän tarkastaa vielä sähköpostit, Facebookin ja muutaman lempibloginsa. Sillon tällöin Timppa bongaa blogeista uuden ruokareseptin, jota on aivan pakko kokeilla jo samana päivänä. Tällaiset pienet spontaanit teot ja yllätykset kuuluvat arkeen.

Hän kävelee tai pyöräilee töihin ja pyrkii olemaan paikalla viimeistään yhdeksältä. Onnistuneena päivänä Timppa ehtii pitämään kunnollisen ruokatunnin työkavereiden seurassa, mitään yllättävää ei tapahdu töissä ja hän tulee kotiin kaupan kautta ennen kuutta. Illat menevät television, internetin ja harrastusten parissa sekä ystäviä tapaillen. Usein hän laittaa itse illallisen, mutta Timppa käy myös innokkaasti syömässä ravintoloissa.

Työtehtävät

Timppa työskentelee keskisuuressa yrityksessä viestävastaavana. Hänen päivänsä koostuvat lähinnä tietokoneen äärellä työskentelystä, palavereista ja yhteydenpidosta erilaisiin sidosryhmiin. Suurin osa hänen ajastaan tuntuu menevän puhelimessa.

Koti ja vapaa-aika

Työn vastapainoksi Timpalla on kaksi harrastusta, joihin hän suhtautuu intohimoisesti. Ensimmäinen niistä on kokkaus. Timppa nauttii ruuanlaitosta, varsinkin kun hänellä on vieraita kylässä, ja on muutenkin aina kiinnostunut ja valmis kokeilemaan uusia ruokia ja makuja. Hyvän ruuan ystävänä hän ei syö eineksiä ja arvostaa itsetehtyä ruokaa ja laadukkaita raaka-aineita. Ruokaharrastukseen kuuluu olennaisena osana myös uusien reseptien etsiminen ja ruokablogien seuraaminen. Koska mielenkiintoisia sivustoja ja resepteja tuntuu olevan hämmentävän paljon, on Timpalla välillä vaikeuksia löytää uudestaan hyväksi todettuja reseptejä, mikä harmittaa häntä. Timppa on suunnitellut oman ruokablogin aloittamista tämän ongelman ratkaisemiseksi, mutta hän ei usko että hänen aikansa riittäisi laadukkaan blogin ylläpitoon.

Nyt Timppa odottaa seuraavaa Ravintolapäivää innolla, koska silloin pääsee maistelemaan uusia makuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Timppa on muutekin alkanut kiinnostua internetin mahdollistamasta uudenlaisesta yhteisöllisyydestä.

Toinen tärkeä harrastus Timpalle on puutarhanhoito. Kesäisin hän viettääkin paljon aikaa siirtolapuutarhapalstallaan, jossa hän kasvattaa erilaisia kasviksia itselleen ja ystävilleen. “Mikään ei voita omista sesongin kasviksista kokattua ateriaa hyvässä seurassa!” Timppa on muutenkin alkanut kiinnittämään yhä enemmän huomiota siihen, miten hänen valintansa vaikuttavat ympäristöön.

Tavoitteet, pelot ja toiveet

Timppa pyrkii nauttimaan elämästään ja välttämään turhaa stressiä. Haaveena Timpalla on tehdä pidempi ulkomaan matka ja päästä syömään useampaan kolmen Michelinin tähden ravintolaan. Tavoitteena elämässä on myös tulla entistä paremmaksi ruuanlaittajaksi ja oppia tuntemaan erilaisia ruokakulttuureja.

Töissä Timpalla on tavoitteena vaikuttaa pätevältä, sekä tehdä työnsä laadukkaasti, koska silloin hän myös itse nauttii työstään. Välillä Timppa pelkää, että kiire, jatkuvasti muuttuvat tehtävät ja uudet järjestelmät käyvät liian rankoiksi hänelle ja että hän joutuu liikaa keskittymään epäolennaiseen, eikä varsinaiseen työhönsä. Nykyään hän kokee myös, että työpäivän jälkeen energiaa jää vapaa-ajalle liian vähän. Toiveena Timpalla olisi tasapainottaa työ ja vapaa-aika paremmin. Hän ei halua odottaa eläkeikää. Pari vuotta sitten sattunut sydänkohtaus sai hänet ajattelemaan uudestaan elintapojaan.

IT-tiedot ja -taidot

Työssään Timppa on hankkinut kokemuksen ja erilaisten koulutuksien avulla perusosaamisen tietokoneen käytöstä. Töissä hänen työkalunsa ovat web-selain, sähköposti, Word, Excel ja yhtiön intra. Intraa hän inhoaa sen sekavuuden ja kankeuden takia. Sieltä kun ei löydä mitään.

Vapaa-ajalla frustraatiota eniten aiheuttaa se, ettei hän tunnu pystyvän enää hallitsemaan reseptejään mitenkään. Keittokirjojen lisäksi hän on tulostanut reseptejä netistä, osan ohjeista hän on saanut lappusilla ja osan sähköpostittanut itselleen kauppalistana. Suurin osa resepteistä tuntuu lisäksi hukkuvan selaimen kirjanmerkkeihin. Hän ei ole löytänyt kätevää tapaa hallita näitä tietoja teknologian avulla.

Teknologiaan liittyvät asenteet

Timpalle teknologia on väline, jolla hän voi saavuttaa haluamiaan tavoitteita. Hän ei suhtaudu teknologiaan intohimoisesti, eikä ole kiinnostunut hankkimaan aina uusimpia laitteita. Insinöörimäiset laitteiden speksit ovat hänelle hepreaa ja häntä ei kiinnostakaan ymmärtää niitä. Hän kuitenkin vaatii laatua ja on valmis maksamaan tuotteista ja palveluista kun ne ovat hänen mielestään sen arvoisia. Hän on utelias kokeilemaan uusia palveluita ja joskus innostuu myös pelaamaan kaverien suosittelemia pienpelejä kännykällä. Taskusta häneltä löytyy aina mukana kulkeva iPhone. Kotona hänellä on läppäri.

Kommunikaatio

Timppa seuraa aktiivisesti ruokablogeja ja jakaa reseptejä ja mielenkiintoisia sivustoja ystävilleen Facebookin sekä sähköpostin välityksellä. Puhelin on kuitenkin hänen viestintänsä keskus.

Kansainvälisyys

Koska Timppa matkustaa harvoin työnsä puolesta, on suurin osa ulkomaanmatkoista lomia tuttuihin eurooppalaisiin kaupunkikohteisiin. Timo pyrkii matkustamaan kerran parissa vuodessa. Matkoiltaan Timo haluaa elämyksiä ja kokemuksia, rantalomia Timppa kavahtaa. Hän osaa sujuvasti englantia ja hänellä on tuttavia ympäri maailmaa.

Lainaukset

"Hmnn... maistas tätä!"
“Ei mun tarvitse omistaa kaikkea, vuokraan kun tarvitsen.”
“Ei tää nyt mennyt niin kuin Strömssössä. Noh, ens kerralla sitten.”

Muuta materiaalia

Esimerkkiä ruokablogien tyylisestä visuaalisuudesta. (sisältää tuotesijoittelua!)

hRecipe microformat, jota ohjelma voisi ymmärtää ja hyödyntää.What’s cooking?

What’s cooking? -ohjelma pyrkii ratkaisemaan Timpan reseptien hallintaan liittyvän ongelman. Ohjelma ja käyttöliittymä suunnitellaan tukemaan Timpan tavoitteita, jotka tunnistettiin käyttäjäprofiilista. Tavoitteet motivoivat käyttämään ohjelmaa. Parhaiten Timpan vaatimuksiin sopisi palvelu, jossa on myös yhteisöllisyys ja verkostoituminen mukana. Ohjelmassa voisi löytää muiden käyttäjien lisäämiä reseptejä, jakaa omia, sekä antaa arvioita muille. Tällaiset toiminnot ovat kuitenkin tämän harjoitustyön laajuuden ulkopuolella.

Datavaatimukset

Resepti

 • nimi
 • tyyppi (jälkiruoka, juoma jne)
 • ainekset
 • annoksien määrä
 • ohjeet
 • aika
 • kuva
 • kuvaus
 • lähde
 • lisäyspäivämäärä (ohjelma hoitaa itse)
 • tagit, lisäinformaatiota kuten “gluteeniton”, “bravuuri”
 • arvostelu, 1-5
 • Montako kertaa resepti on valmistettu

Toiminnallisetvaatimukset

 • reseptin lisäys
 • reseptin poisto
 • reseptin muokkaus
 • haku
 • reseptien lajittelu: aikajana, sesonki, tyyppi, arvostelu
 • (jako Facebookiin?)

Käyttäjäkokemukseen liittyvät vaatimukset

 • Uuden löytäminen, yllätykset (serendipity).
 • Herkullinen ulkoasu, visuaalisuus on erittäin tärkeää. Ruokakuvat.
 • Jos kyseessä olisi palvelu ohjelma voisi ohjata käyttäjiä lisäämään vain laadukkaita ja itsekokeiltuja reseptejä rajoittamalla esim. kuukaudessa tehtyjä lisäyksiä (scarcity)

GUI sketches

Päivitetty versio

Värisuunnitelmaa

Work in progress...