wiki:path-ymparistomuuttuja
Last modified 3 years ago Last modified on 2015-09-10 13:14:50

PATH-ympäristömuuttuja Windowsissa

Ympäristömuuttuja tarkoittaa yksinkertaisesti avain-arvo-paria, jossa kytketään jokin avain (esim. PATH) tiettyyn arvoon (kuten C:\Mytemp;C:\Windows). Ympäristömuuttujat ovat kaikkien Windows-ohjelmien käytettävissä, ja siinä mielessä ne ovat niitä kuuluisia "globaaleja muuttujia".

Windowsissa ympäristömuuttujia lisätään ja muokataan seuraavasti.

Windows 8/10: Kirjoita environment → Klikkaa Edit environment variables for your account (suomalaisessa ympäristö)

Windows 8/10 (vaihtoehtoinen tapa): Paina näppäinyhdistelmää Win + X → Control Panel (Ohjauspaneeli) → Kirjoita hakuun environment → Klikkaa Edit environment variables for your account

Windows 7: Control Panel → (View by: Small icons) → User Accounts → Change my environment variables

Käyttäjä voi kuitenkin muokata käyttäjäkohtaisia muuttujia User variables -listassa. System variables -listassa on järjestelmänlaajuisia muuttujia, joita peruskäyttäjä ei voi muuttaa. Jos saman niminen muuttuja löytyy molemmista listoista, User-puolen muuttuja on voimassa.

PATH-muuttuja on kuitenkin erikoistapaus. Windows koostaa System- ja User-tason PATH:sta yhden kokonaisuuden, jossa on ensin System-muuttujassa määritelty osio ja sen perässä User-osio. Jos siis haluat peruskäyttäjänä lisätä jonkin polun PATH:n hakulistaan ja sitä ei ole User-puolella, luo User-puolelle muuttuja nimeltä PATH. Lopputuloksena PATH sisältää sekä System- että User-puolella määritellyt polut.

Tällä tavalla asetettuna PATH-muuttujan arvo säilyy, vaikka tietokone käynnistetään uudelleen. Mutta huomaa, että kun muutat arvoa tällä tavalla, niin asetus ei tule jo käynnistettyihin ohjelmiin, vaan esimekiksi mahdollinen auki oleva Command Prompt pitäää sulkea ja avata uudelleen.

Kun muutat PATH-muuttujan arvoa, niin älä tyhjennä olemassa olevaa, vaan laita olemassa olevan perään puolipiste (;) ja sitten sen perään kirjoita uusi lisättävä hakemiston nimi.

Esimerkiksi, jos loppu on ennestään

C:\Windows\System32;C:\Windows

ja haluat lisätä csc-kääntäjän hakemiston (joka on %WINDIR%\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319) PATH-muuttujaan, niin muuta muuttujan arvo muotoon

C:\Windows\System32;C:\Windows;%WINDIR%\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319

Alkuosa voi tietenkin olla sinulla jotain muuta, joten ole tarkkana soveltaessasi ohjetta.

Vastaavasti, jos haluat lisätä polkuun kansion c:\bin, niin muuta muuttujan arvo seuraavaan muotoon (jälleen sovella alkuosaa).

C:\Windows\System32;C:\Windows;C:\bin

Jos luot uuden muuttujan, niin silloin siihen ensimmäisen kerran kirjoitetaan pelkkä lisättävä arvo, esim: c:\bin. Siis ilman puolipisteitä.

PATH-ympäristömuuttuja

Attachments