wiki:opettajan-manifesti
Last modified 4 years ago Last modified on 2014-01-13 12:09:42

Opettajan manifesti

  1. Kurssilla tärkeintä on oppiminen, ja jokainen opettaja pyrkii omalla toiminnallaan edistämään oppimista.

Opettajat eivät anna ohjausta, vinkkejä tai ehdotuksia siksi, että opiskelija saisi demopisteitä, vaan siksi, että opiskelija oppii ohjelmointia. Kaiken tekemisen tulee tähdätä siihen, että jokainen saa omalle osaamistasolleen ja taustalleen sopivaa ohjausta oppimiseen.

  1. Ole aktiivinen ja aina tavoitettavissa.

Missään tapauksessa älä istuskele oman tietokoneesi edessä "varatun" näköisenä, vaan kiertele luokassa, ja ole valmiina vastaamaan opiskelijoiden kysymyksiin. Jos luokassa on käytössä "liikennevalot", tarkkaile niitä, ja muista myös kääntää valo vihreäksi.

  1. Älä koske opiskelijan näppäimistöön tai hiireen.

Näppäimistö on opiskelijan työkalu, ei sinun. Opiskelija voi kokea näppäimistöön tarttumisen epäkohteliaana tungetteluna tai osaamisen ylivertaisuuden näyttönä. Tarttuiko autokoulunopettajasi rattiin sinun ajaessasi? Jos tarttui, niin muistat ehkä siihen liittyvän epämiellyttävän tunteen. Pidä kynää ja muistivihkoa aina mukana, jolloin voit kirjoittaa esimerkkikoodia opiskelijalle, jos se on aivan välttämätöntä.

  1. Muodosta mielessäsi kuva opiskelijan etenemisestä.

Seuraa opiskelijoita ja heidän etenemistään mahdollisimman tarkasti, ja tiedustele etenemistä heti, kun hän vaikuttaa olevan avun tarpeessa. Älä kuitenkaan "pilaa keksimisen iloa" (VL) tunkemalla väliin silloin, kun ajatusprosessi on kesken. Keskustele opiskelijan kanssa, jotta saat tarkemman kuvan hänen ajattelustaan ja mahdollisista virhekäsityksistä.

  1. Perustele opiskelijalle, mikä hänen koodissaan on pielessä.

Kiinnitä huomiota muun muassa nimeämiseen, muotoiluun (mm. sisennys) ja koodissa tehtyihin ratkaisuihin. Perustele aina, mikä koodissa on pielessä. Pelkkä "tällä kurssilla tehdään näin" ei riitä.

  1. Reflektoi ja kehitä omaa opetustasi.

Ammatillinen kehittyminen opetus- ja ohjaustyössä on sekä opiskelijoiden että sinun etusi. Anna itsellesi palautetta ja pyydä sitä myös muilta. Älä pelkää kritiikkiä. Laita rima korkealle, ja jos joskus menee pieleen, niin pohdi ja keskustele miten voisit tehdä asian ensi kerralla paremmin.