wiki:dotnet-tyokalut/osx
Last modified 3 years ago Last modified on 2015-08-03 13:54:40

.NET-työkalut » Mac OS X + Windows

Jos haluat käyttää Ohjelmointi 1 -kurssilla Mac OS X:ää jossa pyörii Windows, voit joko asentaa Windowsin rinnakkaiseksi käyttöjärjestelmäksi tai käyttää virtualisointia. Muistathan että Mac OS X:lle löytyy myös Xamarin Studio jolloin Windowsia ei tarvita.

Rinnakkaisasennus. Suorituskyvyn kannalta suositeltavampaa, joskin vaivalloisempaa, on asentaa Windows OS X:n rinnalle omalle kovalevy-osiolleen. Tämä tapahtuu OS X:n Boot Camp-toiminnon avulla (luku 3.1).

Virtualisointi. Vaihtoehto Boot Camp-asennuksen tilalle on Windows-koneen virtualisointi, jolloin Windows 7 -virtuaalikonetta (guest) ajetaan sovelluksena Mac OS X:n (host) sisällä muiden OS X -ohjelmien rinnalla. Tämä onnistuu esimerkiksi Oraclen maksuttomasti ladattavissa olevan Virtual Boxin avulla. Virtualisoinnin etuna on ettei levyä tarvitse osioida ja boottailun sijasta OS X:n ja Windowsin sovellukset toimivat rinnakkain. Lisäksi asennettu virtuaalikone on mahdollista siirtää ulkeiselle levylle tilaa viemästä. Virtualisoinnin haasteena on lisääntynyt epävakaus ja kun virtuaalikone on käynnissä se varaa keskusmuistia käyttöönsä, jolloin se on pois OS X:n käytöstä (virtuaalikoneen sulkeminen palauttaa muistin OS X:lle). (luku 3.2)

Windowsin rinnakkaisasennus (Boot Camp)

OS X 10.7 ja sitä uudemmat tukevat Windows 7:aa ja 8:aa. Tarkista yhteensopivuus Applen tukisivulta.

Windows 7:n asennus kurssin työkaluineen haukkaa paljon kiintolevytilaa. Windows 7 vie jopa noin 40 gigaa, kurssin työkalut ~10GB, Sleepimage (jos 8GB RAM koneessa) ~8 GB jne. Suositeltava osionnin koko on vähintään 50 GB.

Tätä varten tarvitset

 • Muistitikun, ulkoisen kovalevyn tai jonkin muun tallennusmedian ajureiden asentamiseen
 • Windows-käyttöjärjestelmän asennuslevyn
 • Vähintään 32GB tyhjää tallennustilaa kovalevyltäsi

Tehty osiointi on peruutettavissa jos et myöhemmin tarvitse enää Windows-osiota tai sen yliopiston kautta saatu lisenssi päättyy.

Kovalevyn osiointi

 1. Tarkista, että olet asentanut kaikki uusimmat päivitykset koneellesi. Klikkaamalla vasemmasta yläkulmasta Apple-ikonia ja valitsemalla "tarkista päivitykset". Asenna päivitykset mikäli niitä on saatavilla.

2.0 Alusta muistitikku Windowsin ajureita varten: 2.1 Liitä koneeseen muistitikku. HUOM! ajureiden asentaminen tyhjentää tikun, joten varmista, ettei sisällä mitään tärkeää. 2.2 Avaa "levytyökalu" ohjelma. Ohjelma löytyy Finder -> Ohjelmat -> Lisäohjelmat -> Levytyökalu 2.3 Valitse vasemmalla olevasta listasta muistitikkusi. Tarkkana, ettet vahingossa tyhjennä koneen kovalevyä. 2.4 Valitse "tyhjennys" välilehti. Vaihda muodoksi "MS-DOS (FAT" ja anna levylle haluamasi nimi (esim. "WINDOWS")

 1. Etsi Boot Camp, Ohjelmat --> Lisäohjelmat -kansiostasi. Käynnistä Boot Camp.
 1. Boot Campin aloitusvalikossa on kolme ruksittavaa vaihtoehtoa. Mikäli asennat Windowsin .ISO-tiedostosta, ruksi kaikki kolme vaihtoehtoa, jolloin ohjelma tekee muistitikusta Windows-asennusmedian. Mikäli asennat Windowsin DVD-asennuslevyltä, poista ensin ruksi ensimmäisestiä kohdasta "luo Windows 7 asennuslevy" ja ruksi kaksi alempaa vaihtoehtoa. DVD:ltä asennettaessa ohjelma lataa ensin Windowsin ajurit ja asentaa ne aiemmin alustetulle muistitikulle.
 1. Ajurien latauksen jälkeen vuorossa on kovalevyn osiointi. Osioi Windowsille vähintään 32GB tilaa kovalevyltäsi. Mitä enemmän tilaa osioit sitä nopeammin Windows toimii. Huomaa lisäksi että kurssilla asennetaan muutamia tilahirmu ohjelmia, joten tilaa kannattaa valita runsaasti. Lopuksi paina osioi. HUOM: osiointi voi kestää pitkään. Mikäli virheilmoituksia ei tule, homma pitäisi olla OK.
 1. Osioinnin jälkeen seuraa asennusohjelman antamia ohjeita ja syötä Windowsin asennuslevy sisään tietokoneeseen sekä valitse "aloita asennus". Huomaa, että myös ajurit sisältävä muistitikku tulee olla kytkettynä koneeseen. Tietokone käynnistyy nyt uudelleen.

Windowsin asentaminen

 1. Boot Camp käynnistää tietokoneen uudelleen ja Windowsin asennusohjelman pitäisi nyt käynnistyä. Mikäli asennus ei ala vaan siirryt takaisin OS X käyttöjärjestelmään, käynnistä tietokone uudelleen ja ennen käynnistyksen äänimerkkiä pidä option (alt) näppäintä pohjassa. Tämän jälkeen näyttöön ilmestyy vähintään kaksi kuvaketta: OS X kovalevy ja Windows DVD. Valitse Windows.
 1. Seuraa Windowsin asennusohjelman antamia ohjeita ja asenna Windows kovalevy-osiolle jonka nimi on Boot Camp. Mikäli kyseiselle osiolle asentaminen ei onnistu, käytä asennusohjelman tarjoamaa alustus-työkalua alustaaksesi kyseisen osion. Huomaa kuitenkin että mikäli alustat muun kuin Boot Camp osion, menetät kaikki OS X käyttöjärjestelmän tiedot.
 1. Seuraa asennusohjelman ohjeita kunnes asennus on ohi ja pääset kirjautumaan Windowsiin.

Huom! Asennettuasi onnistuneesti Windowsin omalle osiolleen pääset jatkossa käyttämään Windowsia painamalla option(alt) näppäintä tietokoneen käynnistyken yhteydessä. Tärkeää on painaa option näppäintä pohjaan heti virtojen kytkemisen jälkeen sekä pitää näppäintä pohjassa kunnes näytölle tulee valikko, josta voit valita halutatko käynnistää OS X vai WIN käyttöjärjestelmän.

Ajureiden asentaminen

 1. Kun olet saanut Windowsin asennettua voit poistaa asennuslevyn asemastasi. Liitä koneeseen seuraavaksi se tallennusmedia, johon latasin

Boot Camp -ajurit. Aja kyseiseltä tallennusmedialta Boot Camp -ajurien asennustiedosto Setup.exe, joka löytyy kansiosta "WindowsSupport".

 1. Asennuksen jälkeen päivitä Windows sen oman päivitystyökalun kautta. Käynnistä tietokone uudelleen kun kaikki ajurit ovat asennettu.
 1. Nyt voit siirtyä tämän wikin kohtaan Windows 7 ja asentaa kurssilla tarvittavat ohjelmistot tämän ohjeen mukaisesti.

Virtualisointi: Virtual Box

Suositteltavaa on, että Macissa on useampi giga keskusmuistia (RAM). 64-bittinen Windows 7 -asennus vaatii vähintään yhden gigan, mutta enemmänkin kannttaa osoittaa jos vain on mistä jakaa. Virtuaalikoneelle annetun muistin määrää voi säätää asennuksen jälkeenkin. Huomaa, että muut käynnissä olevat OS X -sovellukset saattavat vaikuttaa virtuaalikoneen toimintaan - joillain kokoonpanoilla esim. Safari syö häiritsevästi resursseja.

Windowsin asennus Virtual Boxiin

 1. Lataa haluamasi Windows-levykuva DreamSparkista.
 1. Lataa Virtual Box OS X:lle ja asenna se.
 1. Luo Virtual Boxiin uusi guest-kone. Määrittele virtuaalisen kiintolevytiedoston koko: laita vähintään 32 GB, suositeltavaa on laittaa 50 GB. Virtuaalilevyn tiedostokoko kannattaa tehdä kiinteänä (fixed).
 1. Asenna Windows levytiedostolta. Huomaa, että asennuslevyllä on tsiljoona erilaista versiota, DreamSparkista saamasi lisenssiavaimet toimivat vain siellä määritellyn version kanssa.
 1. Lataa ja asenna loput ohjelmat DreamSparkista sekä Jypeli. Asennus tapahtuu kuten Boot Camp-tapauksessa.
 1. Jypeli vaatii, että asennat Windows 7:aan Virtual Boxin asiakaslisäosat (Guest Additions), asenna ne seuraavasti:

6.1. Uudelleenkäynnistä virtuaalikone safe modeen: Paina käynnistyksen aikana F8 (fn + F8 jos Macin soitinnäppäimet käytössä) ja saat valikon, josta käynnistät Windowsin Safe modeen.

6.2. Valitse ruudun ylä- tai alalaidassa olevista Virtual Box -sovelluksen valikoisat Devices -välilehden alta "Insert Guest Additions CD image" ja levykuva ilmestyy virtuaalikoneen CD/DVD-asemaan. (Additionit löytynevät ilmeisesti myös Virtual Boxin latauslinkin kautta (Extension pack).)

6.3. Avaa levykuva ja käynnistä "VBoxWindowsAdditions" -aseunnussovellus tai jos asennuksesi on 32-bittinen, avaa se jossa loppu on -x86. Huom. Maceissa on Intelin suorittimet, joten älä koske AMD64-loppuiseen.

6.4. Valitse asennuksen aikana myös Direct3D-lisäosa. Asennusohjelma kysyy asennetaanko Aero-kokeelliset kiihdytykset vai pelkkä Direct3D-kiihdytys. Jättämällä Aeron pois saat lisäsuorituskykyä virtuaalikoneeseen.

Huomioita Virtual Boxin käytöstä

Elämää helpottavia tekijöitä

Windowsin käyttö Macin näppäimistöllä voi käydä hankalaksi, joten työskentelyä voi helpottaa jakamalla leikepöydän sekä siirtämällä tiedostoja jaettujen kansioiden avulla.

Jaettu leikepöytä. Virtual Box -sovelluksessa voi asetuksissa laittaa leikepöydän toimimaan OS X:n ja virtuaalikoneen välillä: Settings -> General -> Shared clipboard -> Bidirectional

Jaetut kansiot pitäisi saada käyttöön kun Guest Additions on asennettu (kts. ylempänä) noudattamalla tämän videon ohjeita.

Google Drive, SkyDrive tai vastaava. Yksi tapa siirrellä tiedostoja OS X:n ja virtuaalikoneen välillä on hyödyntää esim. Google Drivea tai SkyDrivea tiedostojen siirtelyyn.

Muistilistaa näppäimistöön:

 • muista että se mihin OS X:ssä Windowsissa käytetään "CMD"-nappia, Windowsissa käytetään yleensä "CTRL"-nappia.
 • \-viiva syntyy "oikea ALT" + "+"
 • @ syntyy "CTRL" + "ALT" +"2"

Havaittuja ongelmia:

– Microsoftin oma Download Manager toimii välillä epävakaasti, joskus ratkaisu on ladata Visual Studiot ja muut OS X:n kautta ja siirtää Windowsiin.

Huomioita virtuaalikoneiden ja Virtual boxin poistosta

Jos haluat poistaa virtuaalikoneen, muista valita tiedostojen deletointi. Muuten virtuaalilevy jää syömään kovalevytilaa. Jos levytila ei vapaudu, niin sinun täytyy poistaa levytiedostot käsin OS X:n Library-kansiossa olevasta Virtual Box -kansiosta. Huomaa, että Virtual Box -ohjelmakuvakkeen poisto poistaa vain ohjelman, ei sen luomia tiedostoja. Ohjeet tiedostojen jyräämiseen löytyy täällä.

Jos virtuaalikoneen poistaa pian sen asennuksen jälkeen (esim. epäonnistuneen asennuksen tms. vuoksi) vituaalilevy saattaa vielä "kummitella" koneella (ts. levytilaa ei vapaudu) jonkin aikaa jos Time Machine -varmuuskopionti on käytössä ja virtuaalikoneen kopio ei ole valmis. Ratkaisuna on odottaa kopiointi loppuun tai sulkea Time Machine hetkeksi ja uudelleenkäynnistää Mac.

Linux

Juu, Linuxin Virtual Box pelittänee myös. Joku voisi kirjoitella ohjeita alle? :)

Ongelmaa tosin tulee siinä vaiheessa kun haluaa käyttää emulaattoria, kunnollisen DirectX-tuen puuttumisesta johtuen. Emulaattori kyllä lähtee käyntiin, mutta pyörii kovin tahmaisesti. Puhelimella debuggaus toimii kuitenkin varsin hyvin kunhan on Zune asennettuna. Kannattaa käyttää WPConnect.exe:ä (C:\Program Files (x86)\Microsoft SDKs\Windows Phone\v7.1\Tools\WPConnect\x64) puhelimen liittämiseen niin muistia säästyy.