wiki:OpenOfficeTemppuja
Last modified 8 years ago Last modified on 2010-09-05 14:34:44

Pages linking to OpenOfficeTemppuja:
s2010

OpenOffice

 • tälle sivulle olen kasannut joitakin "temppuja" jotka olen huomannut hyödyllisiksi OpenOfficea erityisesti Writeria, käyttäessä.
 • Oikeusministeriön vinkit

1. Muutosten vertailu kahdessa eri tiedostossa

 • jos kaksi tai useampi henkilö työstää samaa dokumenttia yhtäaikaa, hyödyllinen toiminto on:
  Muokkaa/Vertaa asiakirjaa...
  

2. Sisällysluettelolle poikkeava sivunumerointi

Usein halutaan sisällysluettelolle poikkeava sivunumerointi esimerkiksi roomalaisilla numeroilla (i,ii,iii). Tämän tekeminen onnistuu OpenOfficella? aika helposti sivutyylien avulla.

Aluksi täytyy lisätä pakotettu sivunvaihto sisällysluettelon loppuun. Oleellista on, että laittaa pakotettua sivunvaihtoa tehdessä kohtaan "Tyyli", nyt sen sivutyylin, jonka haluaa koko loppu dokumentille (esim. oletus). Jos tähän jättää "[ei mitään]", ei seuraava kohta onnistu.

Seuraavaksi lisätään sisällysluettelo sivuille uusi sivutyyli. Sivutyylit löytyvät Tyylit ja muotoilut-työkalurivin Sivutyylit-välilehdeltä. OpenOfficessa? taitaakin olla valmiina sivutyyli sisällysluetteloa varten. Jos ei, niin tee sellainen lisäämällä uusi tyyli. Jos tyylin asetuksissa on määritetty seuraavaksi tyyliksi myös sama tyyli (esim. "Sisällysluettelo"), ei tyyliä tarvitse lisätä kuin ensimmäiselle sisällysluettelo-sivulle. Näin se tulee automaattisesti myös muille sivuille, siihen asti mihin asetimme pakotetun rivinvaihdon ja määritimme siitä kohtaa alkamaan tyyli eri tyylin (esim. "oletus").

Nyt voimme määrittää sivuille, joilla on tyyli "Sisällysluettelo" oman alatunnisteen ilman, että se vaikuttaa loppudokumenttiin. Alatunnisteeseenhan pystyi lisäämään sivunumeron viemällä kursorin alatunnisteeseen ja valitsemalla Lisää/Kentät/Sivunumero?. Sivunumeron tyyliä voi taas vaihtaa viemällä kursori sivunumeron kohdalle ja painamalla hiiren oikeaa nappia ja valitsemalla "Kentät..". Täältä voi valita nyt esimerkiksi roomalaiset numerot. Samasta kohdasta voi vaihtaa myös sivunumeroinnin alkamaan eri kohdasta asettamalla "Siirtymä" kohtaan joku arvo. Jos esimerkiksi sisällysluettelomme päättyisi sivulle 5, saisimme sivunumeroinnin alkamaan sivulta 6 sisällysluettelon jälkeen 1:stä asetamalla Siirtymä kohtaan arvo -5. Tällöin sivunumerosta siis vähennetään aina arvo 5, jolloin sivun 6 sivunumeroksi tulisi 6-5=1.

3. Oikealle ja vasemmalle sivulle eri ala/ylätunniste

Oikealle ja vasemmalle (ts. parittomille ja parillisille) sivuille saa poikkeavan ala/ylätunnisteen, kun käy muuttamssa sivutyyliä "Oletus" (tai sitä sivutyyliä, jolle haluat muutoksen tehdä). Nyt ota ylä/alatunnistevälilehdeltä pois kohta "Sama sisältö vasemmalla ja oikealla." Nyt voi muuttaa parittomien sivujen ala/ylätunnistetta ilman, että se vaikuttaa parillisten sivujen ala/ylätunnisteeseen.

3.1 Oikea ja vasen sivu erilaisia

Julkaisun näköisissä monisteissa vasen ja oikea sivu ovat erilaiset. Esimerkiksi sivunumero on oikeassa reunassa oikealla oikealla sivulla. Lisäksi parittomat sivut ovat oikealla. Jostakin syystä OO haluaa parittomat sivut vasemmalle. Seuraavalla voi asiata kiertää:

 1. Työkalut/Asetukset/OpenOfice?.org Writer/Tulostus? ja ruksi pois kohdatsa: tulosta automaattisesti tyhjät sivut
 2. Sivunumeroista offsetit pois
 3. vasemman ja oikean sivun alaotsikot erikseen niin että toimivat
 4. Sivuasetuksista sisämarginaali 2.5 cm ja ulkomarginaali 1.5 cm.

3.2 Pakotettu sivunumero

Julkaisuissa voi olla tyyli, missä sisällysluettelo on numeroitu omilla sivunumeroillaan, kansilehdet kokonaan ilman ja sitten itse teksti alkaa sivusta yksi.

 1. Tee uusia sivutyylejä
  kansilehti (ei sivunumeroita lainkaan)
  sisallys  (sivunumerointi roomalaisilla keskitetysti)
  oletus   (sivunumerointi reunassa, ks yllä, alaotikossa pääluvun numero ja nimi)
  liite    (kuten edellä, mutta alaotsiksossa vain pääluvun nimi)
  
 2. Siirry sisällysluettelosivun alkuun ja ota oikealla napilla Muokkaa hakemistoa ja ruksi pois kohdasta "Suojattu manuaalisilta muutoksilta"
  Siirry sisällysluettelon alkuun ja ota oikealla napilla Kappale/Tekstin rivitys ja Lisää.
  Sitten Vaihdot-kohtaan kuten alla.
  
 3. Siirry ensimmäisen tekstiluvun alkuun ja siinä pääotsikon alun ja automaattisen numeron väliin. Ota oikealla napilla Kappale/Tekstin? rivitys ja Lisää
  Vaihdot: 
   Ruksi kohtana lisää, 
   Tyyppi: Sivu, tyyli Oletus
   Sijainti: Ennen
   Sivunumero: 1
  

4. Oikoluku

 • käytä oikolukua ja koita saada dokumentti sellaiseksi, ettei siihen tule yhtään alleviivausta
 • käytä tyylejä ja laita lainasanoille yms. kieleksi fontin kohdalla "Ei mitään"
 • sellaisista sanoita kuin double-luku OO valiltettavasti valittaa vaikka double merkittäisiin lainasanaksi ja luku suomeksi. Asiaa voi kiertää niin, että käyttää viivana Unicode-merkkiä 2010. Tuon voi kirjoittaa vaikka hakemalla pikkuapuohjelman: http://www.fileformat.info/tool/unicodeinput/index.htm
 • jotta saisit lainasanoja yms. tyylejä nopeammin käyttöön, määrittely tyyli näppäimistöön., esim:
  Työkalut/Mukauta/Näppäimistö
  etsi Ctrl-L 
  Toiminnot kohdasta ota Tyylit ja Merkki
  Toiminto-kohdasta ota lainasana
  Paina Muuta