wiki:GitHubinKaytto
Last modified 5 years ago Last modified on 2014-10-14 21:45:11

Github palvelun käyttö

Tämä ohje on tarkoitettu niille, joilla ei ole tunnuksia Jyväskylän yliopistoon. Ohje kertoo kuinka käytät Githubia omien töiden tallentamiseen versionhallintaan. Voit myös tutustua Githubin wikin käyttöön.

Versionhallinta

Valmistelu

Käyttääksesi Githubia, tulee sinun luoda sinne tunnus (Register). Pistä salasana hyvään talteen. Kun olet tehnyt tunnuksen, tulee sinun luoda Github-palveluun säilö kurssin pelejä varten. Tämä tapahtuu Githubin verkkosivujen avulla seuraavasti:

 1. Klikkaa plussamerkkiä sivun oikeassa ylälaidassa
 2. Anna säiliön nimeksi sejypeli
 3. Kirjoita kuvaus säiliölle
 4. Tärkeää** Laita ruksi optioon, jossa kysytään README tiedoston lisäämistä.
 5. Vaihda gitignore pudotusvalikosta vaihtoehtoon VisualStudio
 6. Paina [ Create new repository ]

Käyttöönotto

Github on versionhallintapalvelu, jonne voit varmuuskopioida peliprojektisi. Se pitää samalla kirjaa muutoksista niin, että voit milloin tahansa palauttaa jonkin aiemman version pelistäsi. Ohje olettaa, että koneellasi on asennettuna TortoiseSVN -ohjelma ja että kurssin ohjaajat ovat luoneet sinulle valmiiksi Githubiin tunnuksen ja säilytyspaikan omille peleille.

Avaa kirjastoista Documents/Asiakirjat. Sieltä pitäisi löytyä Visual Studio 2010\Projects\-kansio.

 1. Avaa Projects-kansio tiedostoselaimessa
 2. Klikkaa tyhjään tilaan oikealla hiiren napilla ja valitse SVN Checkout...
 3. Syötä URL of repository-kenttään osoite https://github.com/tunnus/sejypeli, missä tunnus korvataan omalla Github-käyttäjätunnuksella
 4. Aseta Chekout directory niin, että syntyvä kansio vastaa omaa käyttäjätunnustasi (C:\Users\user\Documents\Visual Studio 2010\Projects\tunnus)
 5. Klikkaa OK, syötä Github-käyttätunnuksesi ja salasanasi kun niitä kysytään.

Käyttäjänimesi mukaan nimetyn kansion sisällä on kaksi kansiota. Olennainen näistä on trunk, jonne tulee luomasi pelit. Vain tässä kansiossa olevat tiedostot voi viedä versionhallintaan, joten ole tarkkana luodessasi uusia projekteja ja tallentaessasi tiedostoja.

Huomaat, että trunk-kansiossa on jo valmiiksi kaksi tiedostoa: .gitingore, joka on versionhallinnan asetustiedosto, josta ei tarvitse välittää, ja README.md, joka on Github sivusi etusivun määrittävä esittelyteksti jota voit halutessasi muokata kertoaksesi jotain itsestäsi tai luomistasi peleistä.

Kansioissa saattaa näkyä myös piilokansio nimeltä .svn. Se on versionhallintajärjestelmän sisäistä kirjanpitoa varten, eikä sitä tule poistaa.

Uuden pelin luominen

Luodessasi uutta peliprojektia Visual Studiossa, varmista että projektitiedostot luodaan omaan trunk-kansioosi. Tämä tapahtuu asettamalla Location: osoittamaan omaan trunk kansioosi (esim. C:\Users\user\Documents\Visual Studio 2010\Projects\tunnus\trunk\). Jos olet luonut pelin vahingossa johonkin toiseen kansioon, ei hätää: voit raahata ja pudottaa pelikansion ja .sln ja .suo -tiedostot omaan trunk-kansioosi tiedostoselaimessa.

Kun olet luonut uuden pelin Visual Studiossa, pelitiedostot pitää vielä lisätä versionhallintaan. Jos menet tiedostoselaimella trunk-kansioosi, näet että uusien tiedostojen kohdalla on sininen pallura ja kysymysmerkki. Avaa File-valikko ja klikkaa SVN Commit.

 1. Kirjoita lyhyesti minkä pelin olet lisännyt.
 2. Paina All
 3. Tarkista, että kaikki listan tiedostot ovat valittuna. Voit myös ruksittaa tiedostot listasta käsin.
 4. Paina OK.

Muutosten vieminen versionhallintaan (Commit)

Muutokset tulee viedä versionhallintaan aina oppitunnin pääteeksi, jotta pelisi koodit pysyvät tallessa. On lisäksi suositeltavaa viedä pelikoodisi Githubiin aina kun saat jonkin kokonaisuuden valmiiksi. Näin on helppo palata aiempaan tilanteeseen jos jokin menee koodissa peruuttamattomasti rikki.

Ohje tähän löytyy toiselta wikisivulta. Huomaa, että versionhallinnassa oleva kansio saattaa olla ohjeessa eri. Jos käytät Githubia versionhallintaan, noudata ohjetta käyttäen trunk-kansiotasi.

Attachments