wiki:Asennusohjelma
Last modified 6 years ago Last modified on 2013-06-07 12:10:06

1. Pelin kopioiminen kaverille

 1. Käännä pelisi lähdekoodi Visual Studiossa (ks. myös Miten saan lähdekoodit omalle koneelle)
 2. Kopioi Peli\bin\x86\debug-kansio kokonaisuudessaan kaverille
 3. Kaverilla pitää olla XNA Redistributable asennettuna
 4. Nyt kaverin pitäisi pystyä ajamaan pelisi EXE-tiedosto

2. Asennusohjelman tekeminen

Tässä oppaassa kerrotaan tarkemmin, kuinka voit tehdä pelillesi ammattimaisen näköisen asennusohjelman. Asennusohjelma pakkaa pelin tarvitsemat tiedostot yhteen pakettiin, ja tekee siten helpoksi pelin levittämisen esimerkiksi Internetissä tai cd- tai dvd-levyllä.

Huomaa, että asennusohjelman tekeminen onnistuu vain Visual Studion Professional-versiolla. Kohdekoneessa pitää olla toimiva nettiyhteys ja käytössä myös admin-tunnukset vaaditaan.

Voit katsoa tämän ohjeen myös videona (kesto 06:55). Huomaa, että video on Visual Studio 2008:lle ja XNA 3.1:lle, mutta pätee pääpiirteittäin. Ongelmatilanteissa katso tämä ohje tai kysy ohjaajalta.

 1. Avaa Visual Studio ja oma peliprojektisi
 1. Valitse projektinäkymästä pelisi solution, ja lisää siihen uusi projekti

 1. Valitse vasemmanpuoleisesta puunäkymästä "Other Project Types" ja sen alakohta "Setup and Deployment", ja vielä sen alta "Visual Studio Installer". Valitse oikeanpuoleisesta listasta "Setup Wizard".
 1. Kirjoita projektin nimi Name-kohtaan ja Location-kohtaan "C:\MyTemp\tunnus" missä tunnus on käyttäjätunnuksesi. Varmista projektin luonti valitsemalla OK.

 1. Ensimmäisessä ja toisessa ikkunassa valinnat ovat oletuksena oikeat, voit ohittaa ne painamalla Next. Kolmannessa ikkunassa rastita nämä kohdat:
 • Content files from (peli): sisällyttää pelin ääni- ja kuvatiedostot asennukseen
 • Primary output from (peli): sisällyttää pelin käynnistys- (exe) ja kirjastotiedostot (dll) asennukseen

 1. Luo asennusprojekti painamalla Finish.

Asennuksen runko on nyt valmiina ja eteesi ilmestyy hieman Windowsin tiedostonhallintaa muistuttava ikkuna, joka näyttää hakemistorakenteen kohdekoneella, kun pelisi on asennettu. Varmista, että käännösasetukseksi on valittu Release ja käännä asennusprojekti. Projektin kääntäminen onnistuu klikkaamalla projektinäkymästä projektin nimeä oikealla napilla ja valitsemalla valikosta Build.

XNA:n lisääminen asennukseen

Asennusohjelma tunnistaa ja asentaa automaattisesti .NET Framework 4:n, mutta XNA on lisättävä itse projektiin riippuvuudeksi. Tämä onnistuu valitsemalla projektin ominaisuudet (projektista oikealla napilla ja Properties), jotka näyttävät tältä:

Valitse ikkunasta Prerequisites (esivaatimukset) ja avautuvasta ikkunasta rasti "XNA Framework 4.0 Redistributable" (alimmaisena listassa).

Sulje molemmat ikkunat painamalla OK ja varmista, että projekti kääntyy.

Käynnistysvalikon ja työpöydän pikakuvakkeet

Asennusohjelma toimii muuten oletusasetuksilla, mutta pikakuvakkeet Käynnistä-valikkoon ja/tai työpöydälle on lisättävä itse, mikä onnistuu seuraavalla tavalla:

 1. Varmista, että sinulla on File System -ikkuna avattuna. Jos ei, ikkunan saa esille klikkaamalla projektinäkymästä projektin nimeä oikealla napilla ja valitsemalla View-kohdasta File System.
 1. Jos haluat tehdä ryhmän käynnistysvalikkoon, valitse vasemmasta puusta "User's Programs Menu" ja klikkaa sitä oikealla napilla. Valitse valikosta Add->Folder ja kirjoita ryhmälle nimi.
 1. Avaa asennushakemisto valitsemalla vasemmasta puusta "Application Folder".
 1. Valitse oikeanpuoleisesta listasta "Primary output from <peli> (Active)" ja klikkaa sitä oikealla napilla. Valitse avautuvasta valikosta "Create shortcut to..." ja kirjoita siten syntyvälle pikakuvakkeelle siinä näkyvä teksti. Jos tekstinkirjoitustila menee pois päältä, sen saa takaisin painamalla F2 (toimii myös Windowsin tiedostonhallinnassa tiedostojen nimeämisessä)

 1. Siirrä pikakuvake hiirellä raahaamalla luomaasi ryhmään käynnistysvalikossa tai työpöydälle (User's Desktop).

Lopuksi käännä vielä projekti uudestaan. Nyt asennusohjelma osaa luoda pikakuvakkeet käynnistysvalikkoon, työpöydälle tai molempiin. Asennusohjelma löytyy projektihakemiston Release-hakemistosta.

Jos kohdekoneella on jo asennettuna .NET Framework 4 ja XNA Framework Redistributable 4.0, niin msi-tiedosto riittää pelin asentamiseksi. Muussa tapauksessa tarvitaan molemmat tiedostot ja järjestelmänvalvojan oikeudet.

Attachments